Hoppa till huvudinnehåll

Töre skola

Utbildning

Kalix kommuns vision är att skapa landets bästa förskola och skola. Här finns också både förskolor och skolor i flera av kommunens byar, en gymnasieskola med ett brett utbud av program, anpassad skola, vuxenutbildning, distansutbildningar på universitetsnivå, Kulturskolan samt en folkhögskola där några av Sveriges mest kända journalister/tv-profiler utbildat sig. Vi har också nära till Luleå tekniska universitet.

Vi arbetar för att alla barn och elever ska få en utbildning som är likvärdig och av god kvalitet i en trygg miljö.

Djuptjärns förskola

Förskolan ska vara rolig, trygg och lärorik

Förskolan omfattar som regel barn från 1 till 6 år. Alla barn har rätt till avgiftsfri förskola 525 timmar per år, från höstterminen det år de fyller tre år.

Barnen i våra förskolor får en god pedagogisk verksamhet med högutbildad och engagerad personal. Förskolan är rolig, trygg och lärorik för alla barn som går här. Barnen får lära sig saker genom att leka, skapa och utforska – på egen hand, i grupp och tillsammans med vuxna. Att både barn och föräldrar känner sig trygga med förskolan är viktigt för oss.

Det finns förskolor i byarna Sangis, Nyborg/Ytterbyn, Gammelgården, Töre, Pålänge, Bondersbyn och runt om i centrala Kalix.

Information om våra förskolor hittar du på www.kalix.se

Grundskolor centralt och i flera av våra levande byar

I Kalix kommun finns åtta kommunala grundskolor samt en friskola. Varje skola har sin egen profil. Skolorna är i gott skick, många är nyrenoverade, och lärartätheten tillhör de högsta i landet. Vi glädjer oss också åt att de allra flesta av våra lärare är behöriga. Manhemsskolan, Centrumskolan, Näsbyskolan, Djuptjärnsskolan, Innanbäckens skola och Innovitaskolan är belägna i centrala Kalix. Vi har även skolor i byarna Töre, Ytterbyn/Nyborg och Sangis. De kommunala skolorna består av sju F–6 skolor och en högstadieskola – Manhemsskolan – för klass 7–9. Innovitaskolan Kalix är en F–9 skola.

Kalix kommuns skolor omfattar förskolor, fritidshem, grundskolor och anpassad skola (för elever med intellektuell funktionsnedsättning). Eleverna väljer fritt vilken skola de vill gå i. De flesta elever väljer idag skola efter bostadsområde.

Utbildning, mat och lek

Alla skolor har en trygg, säker och aktivitetsvänlig inom- och utomhusmiljö med lekplatser, idrottsplats och grönytor samt närhet till natur. Vi har hög andel behöriga lärare och hög måluppfyllelse bland våra elever. 

Information om våra grundskolor hittar du på www.kalix.se
Barn leker och åker pulka i backen en solig dag.
Elever vid Samhällsprogrammet Media på Furuhedsskolan är ute på en inspelning med kameror på stativ.

Brett urval av gymnasieutbildningar

När du har avslutat grundskolan kan du välja att fortsätta studera i gymnasieskolan. Här kan du förbereda dig för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Vår gymnasieskola heter Furuhedsskolan och ligger i centralorten.

Gå till Furuhedsskolan på www.kalix.se

Anpassad grund- och gymnasieskola för den som behöver

För barn och ungdomar som inte bedöms nå upp till grundskolans och gymnasieskolans kunskapsmål på grund av intellektuell funktionsnedsättning finns skolformen anpassad skola. I anpassad skola kan även barn och ungdomar gå, som har fått en begåvningsmässig funktionsnedsättning på grund av hjärnskada.

Inom anpassad skola finns även inriktning träningsskola. I träningsskola går elever som inte kan tillgodogöra sig hela eller delar av den anpassade skolans ämnen. Efter anpassad skola har eleverna möjlighet att söka till anpassad gymnasieskola.

Barn på en skolgård vit av snö. Snö faller från himlen och gör barnen suddiga.
Unga vuxna pluggar tillsammans och ser glada ut.

Vuxenutbildning med stor variation

Inom kommunal vuxenutbildning finns ett brett utbud av utbildningar och kurser. Det är arbetsmarknadens behov och du som individ som avgör vilka utbildningar som erbjuds. I vårt uppdrag ingår att på alla sätt ge dig stöd i ditt lärande för att du ska nå ditt utbildningsmål.

Hos Vuxenutbildningen kan du bland annat läsa till en gymnasieexamen, läsa kurser för behörighet till andra utbildningar, läsa en yrkesutbildning, lära dig svenska på SFI och boka vägledningssamtal med studie-och yrkesvägledarna.

Gå till Vuxenutbildningen på www.kalix.se

Titta in i våra skolor

Vill du se hur det ser ut och vad elever och pedagoger gör på våra skolor? Ta gärna en titt in i vardagen på våra skolor via vårt konto Utbildning Kalix på Facebook!

Se mer och följ gärna Utbildning Kalix på Facebook

Mer information om den svenska skolan

Skolverket är den förvaltningsmyndighet med ansvar att styra och stödja den svenska förskolan, skolan och vuxenutbildningen. Skolverkets utbildningsguide är ett stöd för alla som står inför ett val av förskola, skola, utbildning eller yrke. Information om skolformerna och skolsystemet finns även på de språk som är vanligast bland nyanlända i Sverige. 

Gå till Utbildningsguiden på www.skolverket.se