Bernadettes tips för vad du bör göra som nyinflyttad
Bernadette Olderdissen är en tysk författare som bor i Kalix och Hamburg. Här ger hon sina bästa tips på vad man bör göra när man flyttar till Kalix.
Om du ska flytta till en by i Kalix kommun är det okej att spontant knacka på dörren och se om de nya grannarna har tid att lära känna dig. Och om du flyttar till en by nära Kalix kan du i allmänhet lämna dörren olåst hela dagen.
Hälsa på folk på gatan i byarna med ett vänligt ”Hej”, många blir också glada över en pratstund.
Anmäl dig till lokala grupper på sociala medier för att lära dig mer om evenemang i regionen (till exempel Facebook och grupper som ”Du vet att du är från Kalix om du…”).
Sug in luften kraftigt för att göra ett ”ssschhh”-ljud – vilket betyder ”ja” på det lokala språket! Svenskar är generellt duktiga på engelska och kommer att växla till det så snart de märker att du kommer från utlandet. Vill du lära dig svenska, envisas med att försöka även om det blir fel.
Vid vardagliga problem (med bilen, datorn, småsaker i huset etc.), leta inte omedelbart efter en specialist – som i storstäder – utan fråga först grannarna om de kan hjälpa eller känner någon som känner någon. På så sätt sparar du mycket pengar och lär känna människor från området på samma gång!
Säg adjö till dina föreställningar om ”middagsvila” eller ”söndagsvila” – i Kalix gör man det som behövs göras när vädret tillåter, och det gäller såväl snöslungan som gräsklipparen.
Vänj dig vid att uppleva fem årstider, inte fyra. Den femte årstiden, ”vårvintern”, är lokalbefolkningens favoritårstid. Och enligt den samiska kalendern finns det till och med åtta årstider.
Det kan bli riktigt varmt i Kalix på sommaren – med över 30 graders värme. Se till att ta med dig sommarkläder när du flyttar!
Köp en spark, som tillsammans med snöskotrar och skidor är lokalbefolkningens favorit vintertransportmedel.
Om du inte har en ännu, spara ihop till 1) en snöskoter och 2) en båt – det är det bästa sättet att njuta av alla årstider i Kalix kommun.
Lär dig läsa de viktigaste djurspåren och djurlätena – då blir varje promenad i skogen ännu roligare, det finns alltid mycket att upptäcka!
När du kör, sakta ner omedelbart om någon närmar sig dig med blinkande helljus. Det betyder att det står renar eller andra djur på vägen.
Var försiktig om du ser svarta plastpåsar uthängda längs vägarna. Det betyder att det finns renar som strövar i området och/eller att viltstängslet har öppnats. Renar står eller går ofta vid sidan av vägen, men kan också stå på vägen och slicka i sig lite strödd salt under vintertid – eller lägga sig ner!
Var beredd på den första snön i oktober! För det mesta kommer det senare, men man vet aldrig. Bli inte frustrerad om du får vårbilder från ditt gamla hemland i mars – i Kalix brukar älven och Bottenviken ligga frusen fram till maj månad. Snö på marken finns ännu i april. Minst.
Köp en bra mörk gardin till sovrummet, även i Kalix är det praktiskt taget ljust 24/7 på sommaren.
Vänj dig vid att grilla utomhus även i minus 30 grader! Och att njuta av det! Med rätt kläder och ett vintertåligt renskinn som sitt- och ståunderlag. Att grilla innebär förstås också att bli expert på att göra upp eld, om du inte är så duktig på det än.