Hoppa till huvudinnehåll
Två personer paddlar var sin kajak. Himmel och hav är blå.

Bernadettes tips vad du inte bör göra som nyinflyttad

Bernadette Olderdissen är en tysk författare som bor i Kalix och Hamburg. Här ger hon sina bästa tips på vad man bör undvika när man flyttar till Kalix.

Underskatta aldrig lokalbefolkningen, speciellt inte äldre – de är otroligt tuffa! En del 80-åringar i Kalix kommun brinner för att skotta snö och åker säkerligen skidor bättre än du. De ryggar inte för många kilometer med en spark – eller rullator.

Förvänta dig inte att något ska gå fort. Klockorna i Kalix tickar generellt långsammare än i södra Sverige, till och med än på andra platser i Norrbotten eller i många andra länder.

Vill du delta i fritidsaktiviteter, lär dig inte bara skidåkning och skridskoåkning, utan även kanot eller kajak och allt annat du kan använda i naturen för att ta dig runt. De flesta i Kalix tar det för givet.

Vänta inte på trafikljusen i Kalix – det finns inga, bara rondeller.

Köp inte kläderna för den nordiska vintern hemma (särskilt inte utomlands), utan gärna lokalt – här kan du hitta det du verkligen behöver.

Lämna aldrig skorna på när du går in i ett hus.

Vid vardagliga problem (med bilen, datorn, småsaker i huset etc.), leta inte omedelbart efter en specialist – som i storstäder – utan fråga först grannarna om de kan hjälpa eller känner någon som känner någon. På så sätt sparar du mycket pengar och lär känna människor från området på samma gång!

Om du har blivit inbjuden av lokalbefolkningen behöver du inte planera en returinbjudan direkt. Folk i Kalix brukar (till skillnad från många andra länder) inte hålla reda på vem som bjudit in vem och hur ofta.

Glöm inte: ”Allt kommer att lösa sig!” Det är lokalbefolkningens motto, och du bör också lära dig det snabbt!

Fråga inte renägare hur många renar de har – det är som att fråga om deras banksaldo!

Var inte rädd för att isen på Kalix älven eller på Östersjön ska smälta bara för att det är plusgrader under vintern. Om du är osäker på var isen fortfarande håller, titta på var snöskotrar har kört den senaste tiden (skoterleder på isen är markerade med grenar) – det är den bästa indikationen på isens tjocklek.

Om myggor biter dig, klia inte på betten. Låter du dem vara kommer klådan att upphöra av sig själv efter några minuter. Var inte rädd för ”myggplågor” – det finns alltid områden med mindre/inga mygg och knott.

Bunkra inte upp med mat för flera månader. Kalix och dess omgivningar inte avskurna från omvärlden, inte ens under en snöstorm.

Om du inte är en duktig skidåkare, lita inte på någon från Kalix som säger att en längdskidbacke är ”lätt”! Lokalbefolkningen har vuxit upp med skidor på fötterna.

Fler tips från våra ambassadörer!